Mitä on ART?

ART eli Active Release tekniikka on Yhdysvaltalaisen Dr. P. Michael Leahyn kehittämä manuaalinen käsittelytekniikka, jolla voidaan tehokkaasti käsitellä lihakset, hermot, jänteet, faskiat ja ligamentit. Päänsäryt, selkäkivut, tenniskyynärpäät, rannekanavaoireyhtymät, ”penikkataudit”, olkapääkivut ja plantaarifaskiitit eli kansankielellä kantakalvon tulehdus ovat esimerkkejä siitä, mitä kaikkea ART:lla voidaan hoitaa tehokkaasti ja nopeasti.

Kaikilla näillä ongelmilla on yhteistä se, että ne johtuvat usein pehmytkudosten ylirasituksesta.

Syynä voi olla:
Akuutti syy, kuten revähdys tai venähdys
Pienten revähdysten ”kerääntyminen” pehmytkudokseen (jatkuva kuormitus)
Pehmytkudoksen hapenpuutos (hypoxia)

Kaikki yllämainitut tilanteet johtavat siihen, että elimistö tuottaa kovaa ja arkaa arpikudosta. Tämä arpikudos kasaantuu ja sitoo yhteen kudoksia, joiden tulisi liikkua vapaasti. Tämän jatkuessa lihas lyhenee ja heikkenee ja kiristys lihasten jänteissä aiheuttaa jännetulehduksia sekä hermopinteitä. Tämä voi johtaa liikkuvuuden alenemiseen, voiman heikkenemiseen ja kipuun. Hermon ollessa kiristyksissä voi tuntua myös pistelyä ja puutumista kyseisen hermon hermottamilla alueilla.

Jokainen hoitokerta perustuu yhtäaikaiseen tutkimiseen ja hoitamiseen. Protokollissa yhdistyy terapeutin käsittely sekä asiakkaan tekemä liike. Hoidon aikana terapeutti tunnustelee kudosten rakennetta, kireyttä ja liikettä, ja näin ollen ongelmakohta löytyy usein jo ensimmäisellä hoitokerralla. ART:lle erityistä on se, että se perustuu yli 500 erilaiseen protokollaan, joilla voidaan tarkasti erotella kukin pehmytkudosrakenne ja hoitaa näin tehokkaasti ja tarkasti juuri ongelma-aluetta.

Kenelle?

ART:tä voidaan käyttää kenelle vain, joka kärsii yllämainituista pehmytkudoksen ylirasituksesta.

Esimerkiksi:

Kaupankassalla työskentelevä henkilö, joka kärsii työn aiheuttaman kuorman vuoksi tulevasta ylirasituksesta, josta oireena monelle tuttu tennis/golfkyynärpää. Ylirasituksessa akuutissa vaiheessa kudoksessa on tulehdus, jolloin ensiapuna on kylmä, teippaus ja lepo, mutta tulehduksen jälkeen kudos alkaa parantua ja siihen muodostuu "arpikudosta". Arpikudos ei liiku vapaasti ja on normaalikudosta jäykempää. Tämä altistaa uudelle tennis/golfkyynärpää vaivalle ja kierre on valmis. Akuutin vaiheen jälkeen voidaan ART:lla saada palautettua kudoksen elastisuus ja näin pysäytettyä kierre, mikä syntyy arpeutuneen kudoksen vuoksi.

Toimistotyöntekijä, joka kärsii rannekanava-ahtaumasta. Rannekanava-ahtauman oireet ovat säteilyoireita käden alueelle, jotka johtuvat kämmenen puolella olevan rannekanavan ahtaudesta. Joillain kanava voi olla rakenteellisesti ahdas, mutta useimmiten kyseessä on kanavan ympärillä olevien kudosten paksuuntuminen ylirasituksen johdosta. ART:lla saadaan hyvinkin nopeasti hoidettua ympäröivät kudokset ja oireet helpottavat usein jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

Urheilija, joka on kauden alussa reväyttänyt takareiden. Myös tässä tapauksessa akuutissa tulehdusvaiheessa manuaalista käsittelyä ei tehdä, mutta akuutin vaiheen jälkeen mahdollisimman nopea ART-käsittely takareidelle nopeuttaa lihaskudoksen palautumista ennalleen sekä kuntoutumista. Usein revähdysten taustalla on jo valmiiksi kireät lihakset/lihasten epätasapaino, jolloin säännöllisellä ART-käsittelyllä voidaan ennaltaehkäistä vammat jo etukäteen.

Myös meille tunnetut urheilijat ovat käyttäneet ART-hoitoa pitkän uransa aikana.

NHL:stä tutut Teemu Selänne ja Saku Koivu käyttivät uransa aikana ART-hoitoa. Myös Jussi Jokinen on luottanut tehokkaaseen ART-käsittelyyn.

Kehonrakentaja, jolla kovan harjoittelun ja lihaskasvun tuloksena lihakset sekä lihasta ympäröivät lihaskalvot kiristävät. Säännöllisellä ART-käynnillä voidaan havaita jo ajoissa mahdolliset lihaskireydet ja ennaltaehkäistä lihasepätasapainosta johtuvat urheiluvammat. Näin pystytään myös saavuttamaan täydet liikelaajuudet, jolloin harjoitteet voidaan tehdä teknisesti oikein. Tällä saavutetaan turvallinen ja tehokas harjoittelu. Lisäksi lihasten ja lihaskalvojen käsittelyllä pystytään optimoimaan lihaskasvua.



Lisää ART:stä voit lukea täältä.